6/02/2009

Workshop Volens in Nacaome


De 2-daagse workshop “Ontwikkeling en lancering van nieuwe producten” die Hansel, Volens-coöperant in El Salvador, en ik georganiseerd hebben in Nacaome, Honduras, zit erop. De workshop was bedoeld voor zowel productores als técnicos uit de verschillende lokale organisaties die deel uitmaken van de actie Economía Solidaria van Volens. Met 17 mensen uit Honduras, El Salvador en Nicaragua was de workshop een succes. De eerste dag was een theorie-dag, met uitleg over markten, innovatie van producten, marktstudies, productontwikkeling,... Een beladen programma dat ongetwijfeld nog een paar keer herhaald zal moeten worden in de comunidades maar dat belangrijk is in het leerproces van de productores. Veel productores in Centraal-Amerika hebben immers de neiging afgeleide producten te maken van wat ze produceren zonder op voorhand te weten of de productie rendabel kan zijn. Een voorbeeld hiervan bij de groepen waarmee ik werk, is het maken van jaleas. Verschillende vrouwengroepen willen jaleas produceren omdat het relatief eenvoudig te maken is, er goed uitziet en omdat de ingrediënten lokaal makkelijk te verkrijgen zijn (vb. papaya, ananas en mango). Het probleem is echter dat het eten van jaleas absoluut niet in de cultuur van de Hondurezen zit. Met als gevolg dat de toch relatief dure jaleas (± 1,5 tot 2 US $) niet verkopen. Weinig in Pespire dorp en al helemaal niet in de comunidades. Dag 2 was volledig aan de praktijk gewijd. In groep kregen de deelnemers een recept voor een product. Groep 1 voor het maken van dulces van bananen en tamarindo, groep 2 voor het maken van encurtido. Eerst moesten ze hun markt definiëren, een naam bedenken, de kosten berekenen, een manier bedenken om het recept te innoveren,... Daarna moesten ze de herwerkte recepten effectief maken, waarna ze geëvalueerd werden. Een vrolijke boel, zoals het bijgevoegde filmpje bewijst, maar de resultaten mochten er wel wezen! Wie zin heeft om de recepten zelf thuis eens uit te proberen: ze zijn verkrijgbaar op aanvraag!







The 2-day workshop “Development and launching of new products”, organised by the Volens-cooperant in El Salvador, Hansel, and myself in Nacaome, Honduras, has finished. The workshop was intended for both productores and tecnicos from the various local organisations that take part in the action Economía Solidaria of Volens. With 17 people from Honduras, El Salvador and Nicaragua, the workshop can be considered a success. Day 1 was a day for theory, with expositions on markets, innovation of products, market studies, development of products,… A heavy program that definitely needs to be repeated several times in the comunidades, but that is important in the learning process of the productores. A lot of productores in Central America tend to make derivate products of whatever they produce without knowing beforehand if the whole process can be rentable. An example with the groups I work with is the making of jaleas. Various groups of women want to make jaleas because it is relatively easy, it looks good and the ingredients are quite easy to come by. (ex. Papaya, pineapple en mango). The problem is though, that nobody here eats jalea. It’s just no part of the Honduran culture. Hence, the relatively expensive jaleas (± 1,5 to 2 US $) don’t sell. Very little in Pespire town and virtually none in the comunidades. Day 2 was all about practice. In group, the participants received recipes for a product. Group 1 for the making of dulces of banana and tamarindo, group 2 for the making of encurtido. First, they had to come up with a definition of their market, a name, a calculation of the costs, a way to innovate the existing recipe,… Later they actually had to cook the innovated recipe, after which the new products were to be evaluated. As proved by the included movie, we had a good and creative time! For those who feel the urge to try out the recipes at home: they are obtainable upon demand!


3 opmerkingen:

Yvan Couvreur zei

Hallo Maïté,
leuk verhaaltje en filmpje. We staan er soms niet bij stil dat eenwoudige marketing voor ons, voor de Hondurezen bijlange geen evidentie is.
met mij alles ok, status quo. Keep up the good work; papa

Anoniem zei

Kom maar op met dat recept. Lijkt goed op de lachspieren te werken. De mannen van het LG willen ook wel eens wat anders klaar maken. In return kan je een recept krijgen voor "Duivelse Gambas"
Groeten, Marten

Anoniem zei

Volgens mij is da beestig lekker !!

Dikke zoen!

Kat